Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Placki ryżowe | Moje Qulinaria

Placki ryżowe - przepis:
Składniki:
szklana ryżu długoziarnistego
1 duża marchew
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypioru
1 małe jajka
szczypta kurkumy
1 łyżeczka curry
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki bułki tartej
tłuszcz do smażenia

Placki ryżowe - jak zrobić?

Wodę na ryż zagotować, posolić, dodać szczyptę kurkumy oraz łyżeczkę curry. Ryż gotować kilkanaście minut, by był al dente. Odcedzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno posiekać. Warzywa wymieszać z ryżem, dodać jajka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać 2-3 łyżki bułki tartej, całość dokładnie wymieszać, do połączenia się składników.

Mieszanka powinna mieć dość lepką konsystencję (gdyby była za sucha, można dodać jeszcze jedno jajko lub samo białko). Na rozgrzany tłuszcz kłaść po 2 łyżki masy ryżowej formując niewielkie placki, smażyć z dwóch stron na rumiano, aż placek osiągnie zwartą konsystencję.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation