Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo- koperkowym
|
Tradycyjna kuchnia

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 białe cebule
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na sos:

100 gram śmietany 18%
1 pęczek koperku
4 ząbki czosnku
Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z cebulą. Wbić jajka, dodać mąkę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki z obu stron na rumiano.
Wykonanie sosu:

Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić do smaku, wstawić na chwilę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation