Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Smaki Podlasia | Soczewiaki - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka

Soczewiaki - przepis Małgorzaty Ostapowicz ze wsi Kryłatka w gminie Sztabin

Składniki:
soczewica
ziemniaki
mąka pszenna
jajko
olej
sól, pieprz, tymianek, chili, papryka, imbir
bułka tarta

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody z przyprawami (sól, pieprz, tymianek, odrobina imbiru). Po ugotowaniu możemy jeszcze doprawić i zmielić, by farsz był gładki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (po wystudzeniu) ubijamy i ugniatamy z mąką (w proporcjach 2:1) oraz z jajkiem. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kotlety, które nadziewamy farszem. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju. Podajemy na ciepło np. z sosem grzybowym lub ze skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation