Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Placek po węgiersku - Kuchnia u Poli

Placek po węgiersku


Placek po węgiersku z sosem gulaszowym zwany również plackiem zbójnickim. Idealnie chrupiący placek ziemniaczany z pikantnym gulaszem i kleksem gęstej śmietany. Syte danie obiadowe niestety dość czasochłonne w przygotowaniu, ale efekt końcowy wynagrodzi Ci czas poświęcony w kuchni.

Gulasz wieprzowy

mięso wieprzowe ( użyłam karkówki ) 1 kg
papryka czerwona 1 duża
cebula 1 duża
bulion 1 i 1/2 litra
liść laurowy 2
ziele angielskie 3-4 ziarna
mąka kukurydziana lub ryżowa 3-4 łyżki
pomidory w puszce 1
przyprawy sól, pieprz, słodka papryka, cukier, natka pietruszki,
oliwa
Przygotowanie

Karkówkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Następnie pokroić w grubszą kostkę, podsmażyć na oliwie na rumiany kolor. Mięso przełożyć do garnka dodać ziele i liście, następnie całość zalać bulionem, gotować do miękkości pod przykryciem. W międzyczasie warzywa pokroić w piórka i podsmażyć do miękkości. Warzywa przełożyć do gotującego się sosu, wraz z wcześniej zmiksowanymi na gładko pomidorami. Gulasz gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody, dodać przyprawy wymieszać. Sos pogotować jeszcze parę minut, aż zgęstnieje.

Placki ziemniaczane

ziemniaki mączne 1 kg
cebula 1
jajko 1
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać z łupiny. Warzywa zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie dodać jajko, doprawić i dokładnie wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy ziemniaczanej odlać zgromadzoną na wierzchu wodę. Masę wyłożyć na patelnię uformować placek o grubości około 0,5 cm wygładzić wierzch. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, delikatnie obrócić za pomocą szerokiej łopatki. Usmażony placek przełożyć na płaski talerz, na połowę nałożyć gulasz drugą połową przykryć składając placek jak omlet. Wierzch dania wykończyć kleksem gęstej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation