Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Kluski śląskie

ziemniaki
mąka ziemniaczana
sól

W dużym garnku, najlepiej płaskim z szerokim dnem, nastawić do grzania wodę z solą i łyżeczką mąki ziemniaczanej*.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę albo zmielić w maszynce. Przełożyć do miski, wygładzić powierzchnię. Wyjąć 1/4 i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej, posolić.

Zagnieść miękkie, nie klejące ciasto. Odrywać niewielkie ilości, formować kulkę i (koniecznie małym ;)) palcem zrobić wgłębienie.

Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień na minimalny i delikatnie włożyć kluski. Powinno być ich tyle, żeby pokryły dno, ale nie powinny się tłoczyć w kilku warstwach. Od momentu włożenia klusek woda nie ma prawa wrzeć, powinna być utrzymywana tuż poniżej punktu wrzenia, właśnie po to, aby powierzchnia klusek pozostała gładka i szklista. Gotująca się woda, choćby nawet i lekko, zniszczy delikatną strukturę klusek.

Gotować bardzo krótko, 1 - 2 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation