Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Sernik migdałowy z granatem

spód:
100g tartych migdałów
2 białka
masa serowa:
500g mielonego twarogu
100g ksylitolu (można dodać zwykły cukier)
2 żółtka
kilka kropel olejku migdałowego
dodatkowo:
ziarna z 1/2 owocu granatu

Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy tarte migdały i delikatnie mieszamy. Wykładamy pianę na natłuszczona tortownicę. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 10 minut.
W czasie gdy spód się podpieka, przekładamy wszystkie składniki na masę serowa do miski. Dokładnie mieszamy ja łyżka, aby masa była jednolita.
Wylewa na podpieczony spód. Na wierzch wysypujemy ziarna granatu. Pieczemy dalej ok. 50 minut.
Gdy sernik się upiecze, zostawiamy go do ostygnięcia w piekarniku.
Uwaga: do upieczenia sernika używamy dość małej tortownicy, ok. 15cm średnicy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation