Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Kawowy sernik na zimno | Palce Lizać

składniki:

15 dag ciastek pełnoziarnistych
5 łyżek masła
Masa:
2 szklanki mocnego naparu kawy
20 dag cukru brązowego
50 dag serka mascarpone
skórka otarta z cytryny
4 płaskie łyżki żelatyny
szklanka kremówki

przyrządzanie:

Ciastka i masło zmiksuj w blenderze.
Formę keksową wysmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie rozłóż masę z ciastek, dociśnij, wstaw do lodówki.
W rondelku zagotuj kawę z cukrem i gotuj ją, aż 3/4 płynu odparuje.
Mascarpone utrzyj z zimnym syropem kawowym, skórką cytrynową i rozpuszczoną na parze żelatyną.
Dodaj ubitą na sztywno kremówkę.
Masę przelej do foremki i odstaw na 6 godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation