Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Sernik królewski
-
Swiatciast.pl

SKŁADNIKI (blacha 40x25cm)
Kruche ciasto kakaowe:
500g mąki pszennej
300g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Masa serowa
1,20kg półtłustego twarogu w kostce
8 jajek
300g cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
200g masła
1 olejek (waniliowy lub śmietankowy)
rodzynki


PRZYGOTOWANIE
Z przesianej mąki i reszty podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.

W malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy roztopione masło, budyń, olejek i małymi porcjami dorzucamy ser. Ubijamy białka i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki - w/g uznania. Mieszamy masę łyżką.

Połowę ciasta wykładamy na blachę (posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą połowę ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

Sernik z kakaową kruszonką gotowy! Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation