Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Składniki:
• 500 g sera mielonego (u mnie Piątnica)
• 30 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 80 g masła
• 5 jaj
Dodatkowo:
• 50 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej
• łyżeczka aromatu pomarańczowego
Będziesz potrzebować:
• blaszka do pieczenia np. 28/20 cm
• łyżka oleju i papier do pieczenia
• ręczny blender kuchenny
Nagrzej piekarnik do 160 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia uprzednio wysmarowanym olejem.
I tutaj najważniejszy moment – wszystkie składniki umieszczasz w dużej misce w dowolnej kolejności, a na koniec blendujesz na gładką masę blenderem ręcznym.
Nie musisz wcześniej wyjmować masła i jajek, ubijać osobno cukru z żółtkami, czy też robić pianę z białek Emotikon smile
Jeśli nie chcesz, by blender dodatkowo rozdrobnił skórkę pomarańczową, możesz ją dodać do masy przed wlaniem jej do blaszki.
Piecz w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation