Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Poezja Smaków: Sernik z nutellą i bitą śmietaną. Ciasto bez pieczenia.

SKŁADNIKI na prostokątną typową blaszkę :

400 ml nutelli
duża paczka krakersów 200 g lub 1,5 bardzo dobrej bułki tartej
0,7 kg białego sera (może być z pojemnika/wiaderka ale bardzo gęsty bez dodatków rozrzedzających - a jeżeli już macie rzadki to trzeba dodać żelatynę)
1 op. cukru waniliowego
śmietana kremówka 500 ml
żelatyna spożywcza - 4 czubate łyżeczki
2 galaretki o smaku owoców
owoce - ilość wg uznania




WYKONANIE:

Nutellę o temperaturze pokojowej zmiksować z pokruszonymi ciastkami. Łyżką wykładać na blaszkę i uciskać by spód był zbity. Blaszki nie wykładamy niczym.

Ser zmielić dwukrotnie. Zmiksować z cukrem waniliowym i wyłożyć na warstwę czekolady.

Następnie ubić śmietanę kremówkę na bardzo sztywno, dodać tężejącą żelatynę ( 4 łyżeczki wody na 100 ml wody) przygotowana wg. opisu na opakowaniu. Wyłożyć na ser. Poukładać owoce.

Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Ostawić do wychłodzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylać na bitą śmietanę. Ciasto schłodzić najlepiej przez noc.

Ps. Czasem dodaję płatki migdałowe by oddzielić warstwę sera i śmietany.



Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam.
Kasia Rzepecka ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation