Kuchnia
SERNIKI I SERNICZKI
Macaroni pie. Najprostsza zapiekanka makaronowa - Gotuj.Skutecznie.Tv | video przepisy na proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu dania
Macaroni pie. Najprostsza zapiekanka makaronowa
czas przygotowania: ok. 60 minut (w tym 45-55 minut to czas w piekarniku)
/proporcje na 1 większe naczynie żaroodporne (4-6 osób)/
300 g makaronu (jakiś grubszy typu penne lub świderki; waga przed ugotowaniem)
200 żółtego sera (najlepiej cheddar, ale można sięgnąć po inny o ulubionym smaku np. tylżycki, mazdamer, parmezan, gruyere, pleśniowy typu rokpol lub zastosować moja ulubioną wersję, czyli mieszankę ulubionych serów;))
mieszanka mleczno-jajeczna
/uwaga: podaję ilości na moje naczynie, ale być może trzeba będzie jej trochę dorobić, dodając jeszcze jajko/-a i mleko, bo masa powinna zalać cały makaron/:
– 3-4 całe jajka
– 100 ml mleka (lub więcej, jeśli trzeba)
– 100 ml wody
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu lub ostrej czerwonej papryki
– 1/3 łyżeczki soli
– 3/4 łyżeczki suszonego oregano
opcje/dodatki do makaronu:
– drobno pokrojony i podsmażony boczek lub dobra gatunkowo kiełbasa
– drobno pokrojona i podsmażona cebula z ziołami
– posiekana papryczka chilli
– brokuły
– świeży młody szpinak
– suszone pomidory
– itp.:)
Makaron gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu –ma być al dente. Ugotowany odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam do lekkiego odparowania i przestygnięcia.
W czasie, gdy makaron się gotuje, naczynie do zapiekania natłuszczam masłem i cienko przyprószam tartą bułką.
Danie można szykować w jednym większym naczyniu lub w kilku mniejszych (1 naczynie na 1 osobę;)
Ser/-y ścieram na tarce o grubych oczkach lub rozkruszam –w zależności od tego, jakie sery wybrałam.
Jajka rozbijam do miski, dolewam do nich mleko oraz wodę, dodaję pieprz, sól, oregano i dokładnie mieszam, aż jajka dobrze połączą się z mlekiem, a mieszanka będzie jednolita.
Na dno naczynia (lub naczyń;)) wykładam część makaronu, na to ser (ser z pomocą widelca wpuszczam między makaron;)), na to kolejna warstwa makaronu, potem ser i tak aż do wykończenia składników. Część sera zachowuję na górę zapiekanki.
Jeśli decyduję się na makaron z wymienionymi w składnikach dodatkami, to mieszam je z makaronem przed włożeniem do naczynia.
Makaron z serem zalewam mieszanką mleczno-jajeczną i z wierzchu posypuję resztą sera oraz ziołami.
Wstawiam do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i piekę na drugiej półce od dołu, w funkcji grzanie góra-dół przez 45-55 minut, a tak naprawdę do czasu, aż ładnie się od góry zapiecze i zrumieni;)
Zapieczony wyjmuję z piekarnika, odstawiam na kilka minut do wystygnięcia, po czym póki gorący podaję –szykowany w jednym naczyniu porcjuję i nakładam na talerze, zapiekany w osobnych mniejszych naczyniach, ustawiam po prostu na deskach lub podkładkach żaroodpornych. Serwuję z sałatką na bazie sałat liściastych z winegretem. W wersji dla dorosłych można podać z białym winem.
Smacznego:)
:: Spróbujesz? A może już po wszystkim i zajadasz się… ze smakiem:)?
Wyślij link do przepisu znajomym i/lub wpisz kilka słów w Komentarzach, dzieląc się Twoją opinią -dziękuję!
MA==