Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Sernik

Ciasto

3 szkl mąki, kostka margaryny 25 dag - stopiona, letnia, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Z podanych skladników zagniotłam ciasto. Podzieliłam na dwie części. Jedną zamroziłam, drugą wylepiłam dno wysmarowanej blaszki 23x36. Spód ciasta podpiekłam 20 minut w 180 st

Ser

1,5 kg białego sera. Zmieliłam raz na makowym sitku, 6 jaj, 1,5 szkl cukru, kostka miekkiego masła, budyń śmietankowy lub waniliowy, zapach śmietankowy 1/2 buteleczki, 10 dag drobnych rodzynek
Białka jaj ubiłam. Masło utarłam z cukrem na puch. Nastepnie dodawałam partiami ser i żółtka. Gdy składniki sie połączyły dodałam budyń, zapach i rodzynki. Na koniec dodałam ubitą piane z białek. Wmieszałam ją w mase serowa łyżką. Masę serową przełożyłam na podpieczone ciasto. Wierzch sera przykryłam potarkowanym na drobnych oczkach zamrożonym ciastem. Piekłam 1,5 h w 180 st
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation