Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

KUCHNIA PEŁNA MAGII ...: Tęczowy sernik z owocami

Tęczowy sernik na zimno

Ciasto:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
½ opakowania cukru waniliowego
1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera na serniki (kubełkowego)
4 galaretki (niebieska, żółta, czerwona, zielona)
1 galaretka czerwona
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru
owoce: jagody, nektarynki, winogrona, truskawki

Ciasto: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie nie przerywając ubijania dodać cukier. Ubijać do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ucierać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, a następnie dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (łyżką). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w temp 180C około 10-15 minut.
Masa: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania dodawać ser. Ucierać do momentu połączenia się składników. Masę serową podzielić na 4 części. Każda galaretkę rozpuścić w 250 ml wody (osobno). Do pierwszej części masy serowej dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
Na upieczony spód biszkoptowy wylać masę, posypać owocami. Poczekać aż masa stężeje. Następnie przygotować kolejną masę w ten sam sposób.
Czerwoną galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, tężejącą wylać a wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.




Układałam w następującej kolejności:
czerwona galaretka
truskawki
masa czerwona
winogrona
masa zielona
nektarynki
masa żółta
jagody
masa niebieska
biszkopt
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation