Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

...Varadero - nowa jakość gotowania

Empanadas z kurczakiem

Ciasto:
· 1, 5 szklanki maki,
· 110 g masła,
· 1/2 łyżeczki soli,
· 1 jajko,
· 3 łyżki wody.
Farsz:
· 2 piersi z kurczaka,
· 2 małe cebulki,
· 2 ząbki czosnku,
· oliwa z oliwek,
· 1, 5 szklanki startego sera havarti,
· 2 łyżeczki przyprawy do grilla.
poza tym:
· 1 jajko do smarowania,
· garść sera do posypania,
· 1 łyżeczka płatków chili do posypania,
· woda do zlepiania pierożków,
· sos do maczania – np. salsa

Mąkę zagniatamy z solą, masłem, jajkiem i wodą, tak, by powstało elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do woreczka
i pozostawiamy w lodówce na pół godzinki.
Kurczaka kroimy w małą kosteczkę, cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzanej do 250 stopni płycie smażymy kurczaka z cebulą i czosnkiem – dodajemy przyprawę do grilla, mieszamy i studzimy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy cieniutkie placki (podsypując mąką), wycinamy kółka, nakładamy łyżkę farszu i łyżeczkę startego sera
na każde. Mocząc brzegi ciasta wodą zlepiamy pierogi i odkładamy je
na posypaną mąką blaszkę.
Gdy wszystkie empanadas będą gotowe, smarujemy je rozmąconym jajkiem
i posypujemy odrobiną sera i płatków chili. Zapiekamy w brytfannie
w temperaturze 200 stopni do uzyskania lekko złotego koloru.
Podajemy na ciepło z sałatką lub sosem salsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation