Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Sos:
3/4 szklanki gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
20 dag mrożonego szpinaku
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (22-proc.)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Placki:
1/2 cebuli
1,5 kg obranych ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki
10 dag grubo startego parmezanu
3 ząbki czosnku roztarte na pastę z 1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy
6 łyżek masła
natka do dekoracji

Przygotuj sos: rozmroź szpinak i dokładnie osącz go na sitku. W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę tortową. Zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając, około 5 minut, aż mocno zgęstnieje. Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Włóż do miski, przestudź, połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i odrobiną gałki. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Zetrzyj na tarce do warzyw cebulę i ziemniaki, przełóż je na sitko i dobrze osącz. Dodaj jajka, mąkę, czosnek i parmezan, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło z oliwą, smaż placki (po 4 minuty z każdej strony), osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypuj pieprzem i wkładaj do ciepłego piekarnika, aby zabezpieczyć przed wystygnięciem. Podawaj posypane posiekaną natką z podgrzanym sosem szpinakowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation