Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Kopytka z bułką na maśle przepis - Galeria - Gotujmy.pl

trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 4

Kopytka z bułką na maśle - SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
1-1,5 szkl mąki pszennej
1 jajko
sól
3 łyżki masła
bułka tarta
Kopytka z bułką na maśle - PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dodać mąkę i zagnieść. W razie konieczności dosypać mąki by ciasto było dość elastyczne. Formujemy wałki które spłaszczamy i kroimy na kopytka. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od zagotowania. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy około 3 - 4 łyżki buki tartej i ją zarumieniamy. Kopytka polewamy bułką z masłem i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation