Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Klasyczne ruskie pierogi przepis - Galeria - Gotujmy.pl

trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 22

Klasyczne ruskie pierogi - SKŁADNIKI:
ciasto:
1 czubata szklanka maki pszennej
1/3 szklanki ciepłej wody
sól
farsz
600 g ziemniaków
300 g wiejskiego białego twarogu
1 cebula biała
sól
pieprz
olej do smażenia
Klasyczne ruskie pierogi - PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu. Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy boki. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia. Podajemy z pozostałą cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation