Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Śląskie kluski z dziurką przepis - Galeria - Gotujmy.pl

trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 6

Śląskie kluski z dziurką - SKŁADNIKI:
około 1 kg ziemniaków
1 - 1,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
2-3 łyżki wody ciepłej
sól
Śląskie kluski z dziurką - PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do kartofli, dodajemy mąkę oraz wodę i wyrabiamy do połączenia. Ciasto nie ma być zbyt lepkie. Z ciasta formujemy kluski w środku robimy dziurkę. Wkładamy kluski na gotująca osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation