Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Szare kluchy |

Składniki:
2 kg ziemniaków
12-15 łyżek mąki pszennej
25 dag boczku wędzonego
2 jaja + 2 jaja*
2 średnie cebule
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Nad miską rozkładamy płócienną ściereczkę, przekładamy starte ziemniaki i odciskamy nadmiar soku. Odsączoną masę ziemniaczaną umieszczamy w misce, łączymy z mąką, 2 jajami i solą.

Ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Najlepiej zrobić próbę wrzucając 2-3 kluski na gotującą się wodę i sprawdzić czy się nie rozpadają.

W dużym garze zagotowujemy wodę z solą. Porcje ciasta nakładamy na pokrywkę i energicznymi ruchami odrywamy łyżką niewielkie kawałki masy ziemniaczanej i wrzucamy na wrzącą wodę.
Gotujemy kilka minut.

Boczek i cebule kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oliwy. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i dodajemy do zrumienionego boczku, cebuli i mieszamy.
Solimy i pieprzymy do smaku.

Kluski ziemniaczane wybornie smakują z dodatkiem kapusty kwaszonej.

* dla wzbogacenia smaku tej potrawy proponuję do smażących się klusek na patelni wbić 2 jaja. Wymieszać i doprowadzić do ścięcia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation