Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Violiśkowe gotowanie: Sernik Izaura

Sernik, który zrobiłam na Święta na zamówienie szwagierki:). To stary przepis, który wyniosłam z domu rodzinnego. Wilgotna, treściwa konsystencja, kryjąca połączenie czekoladowo-waniliowych smaków. Ciasto przypomina serniko-brownie, zawsze się udaje i nie znam osoby, której by nie smakowało:).

ciasto:

250 g (kostka) margaryny
3/4 - 1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
75 ml (5 łyżek) wody
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki mąki
masa serowa:

700 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego bez dodatków
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g (1/2 kostki) miękkiego masła
łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotować blaszkę o wymiarach 35 cm x 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i wystudzić do ciepłej lub letniej temperatury.

Białka oddzielić od żółtek. Kolejno dodawać po żółtku do przestudzonej masy i miksować. Odlać pół szklanki na polewę. Do masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać ją do ciasta.

Masło zmiksować z cukrem a następnie z resztą składników do uzyskania jednolitej konsystencji. Stuknąć kilka razy miską w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.

Połowę ciasta czekoladowego wlać na spód blaszki rozsmarowując. Na to dać masę serową i na koniec resztę ciasta czekoladowego kreśląc esy floresy.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i albo wyjąć z piekarnika, albo dopiec jeszcze parę minut.

Wystudzone ciasto polać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation