Kuchnia

Przystawki - przekąski

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą


Składniki:


1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
2/3 puszki kukurydzy
80 g żółtego sera,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko,
1 żółtko,
80 ml oleju,
80 ml mleka,
160 g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
pieprz


Przygotowanie:


Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Żółty ser ścieramy an grubych oczkach tarki. Kukurydzę odsączamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i szczyptą pieprzą. Jajka rozbijamy , dodajemy olej i mleko, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Dodajemy tuńczyka, ser, kukurydzę oraz natkę. Mieszamy tylko do połączenia składników i przekładamy do formy na muffinki .

Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorowym lub ketchupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation