Kuchnia

Przystawki - przekąski

Cukinia z brązowym ryżem i pomidorami



Składniki:

100 g Ryżu brązowego
350 g Cukini
300 g Pomidorow
5 g Oleju rzepakowego
20 g Nasion słonecznika
Natka pietruszki
Kurkuma
Majeranek, lubczyk, pieprz ziołowy
Ewentualnie szczypta pieprzu i soli



Przygotowanie:

Brązowy ryż ugotować dodając odrobinę soli. Cukinię cienko obrać i pokroić w kostkę (młodą cukinię można pokroić bez obierania). Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić cukinię. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i również pokroić w kostkę, dodać do cukinii. Danie dusić ok. 15 minut dodając łyżeczkę majeranku, lubczyku, szczyptę pieprzu ziołowego. Pod koniec duszenia dodać ugotowany ryż i odrobinę kurkumy.

Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation