Kuchnia

Przystawki - przekąski

Pieczone ziemniaczki :


Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- sól himalajska - 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy
- świeża bazylia i oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- kilka liści sałaty lodowej
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki orzechów pini
- mały kubek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki dressingu ziołowego


Wykonanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą i posypujemy pokrojonymi świeżymi ziołami. Mieszamy dokładnie ze sobą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę - pomidory kroimy na kawałki, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i szczypior. Wrzucamy orzeszki pini i jogurt, dressing ziołowy, sól i pieprz. Mieszamy wszystko ze sobą.
Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze, podajmy z sałatką pomidorową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation