Kuchnia

Przystawki - przekąski

Cukiniowe placuszki


Składniki:

- 2 średnie cukinie lub 1 duża cukinia
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pieprz do smaku
- oliwa do smażenia placków



Wykonanie:


Cukinie ścieramy na tarce z grubymi oczkami, ja miałam jeszcze cukinie z miękką skórką, więc starłam ze skórką, jak macie grubą i twardą to cukinie obierzcie. Cukinie przekładamy do miski i solimy, mieszamy i odkładamy na 20 minut, wtedy cukinia puści sok. Następnie cukinie musimy dokładnie odcisnąć z soku i wymieszać z jajkami, mąką, posiekaną cebulą, wyciśnietym ząbkiem czosnku i pieprzem, w razie potrzeby można dodać jeszcze soli. Na rozgrzaną patelnie wylewamy troszkę oliwy i kładziemy łyżką porcję placków, lekko je rozpłaszczamy i smażymy z dwóch stron na rumiano, odsączamy na ręczniku papierowym. Placki smakują wyśmienicie podane na ciepło jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation