Kuchnia

Przystawki - przekąski

Sałatka z kaszy kuskus z warzywami

150 gram kaszy kuskus
natka pietruszki lub świeża mięta
oregano lub inne świeże zioła – opcjonalnie
2 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek
10 cm świeżego ogórka
pół cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz

-Wykonanie-

Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę.

Studzę kaszę.

W międzyczasie: kroimy w kostkę pomidora (pomidorki koktajlowe na ćwiartki) i ogórka. Siekamy natkę pietruszki/miętę i pozostałe zioła. Oliwki kroimy w plasterki albo na połówki. Wszystko wrzucamy do miski z kaszą. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Sałatkę dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation