Kuchnia

Przystawki - przekąski

Cukiniowe kuleczki:



Składniki:


1 cukinia,
1 jajko,
ser feta 1/2 szklanki,
koperek świeży posiekany 2 łyżki,
maka 2 łyżki,
bułka tarta 2/3 szklanki,
mąka do obtoczenia,
sól 1/2 łyżeczki,
kminek 1/3 łyżeczki


Przygotowanie:

Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki (nie obieramy), usuwamy pestki i ścieramy ją na małych oczkach tarki. Odlewamy powstały podczas ścierania sok, solimy ją 2 szczyptami soli i odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie ponownie odciskamy powstały sok. Cukinię po odciśnięciu przekładamy do miski i dodajemy pokruszony ser feta, odmierzoną bułkę tartą, mąkę oraz posiekany drobno świeży koperek. Wsypujemy dodatkowo kminek, wbijamy jajko i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki, a następnie obtaczamy je w mące. "Ziemniaczki" smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju na złoty kolor. Po upieczeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation