Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

SZARLOTKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki: (podzieliłam na pół, piekłam w tortownicy o średnicy 21cm)
na SPÓD:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 115g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka wody

na WYPEŁNIENIE:
- 1,5l prażonych jabłek z cynamonem

na KRUSZONKĘ:
- 2 szklanki płatków owsianych
- pół łyżeczki cynamonu
- 80g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotować ciasto.
2. Płatki zblenderować do uzyskania grubo mielonej mąki.
3. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier.
4. W drugiej składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło, ekstrakt i wodę.
5. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
6. Ciastem wyłożyć tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm, wgniatając je palcami w dno i boki.
7. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekać 15 minut (ciasto zacznie się rumienić).
8. W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cukier i płatki owsiane.
9. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać równomiernie wierzch kruszonką.
10. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (uwaga, płatki łatwo się przypalają, więc należy je kontrolować w trakcie pieczenia).
11. Przed podaniem dobrze wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation