Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

CIASTO CZEKOLADOWE Z KONFITURĄ

Składniki:
CIASTO:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 6 białek
- 50 g cukru
- 150 g mąki
- szczypta soli
- dobrej jakości konfitura morelowa

POLEWA CZEKOLADOWA
- 200 g dobrej, gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE:
1. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę.
2. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka.
3. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę.
4. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową.
5. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
6. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy.
7. Konfiturę podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
8. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem.
9. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć.
10. Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.
11. Podawać z niesłodzoną bitą śmietaną i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation