Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

CIASTO Z PŁYNNĄ CZEKOLADĄ

Składniki:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g ciemnej czekolady
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE:
1. Wysmarować masłem cztery małe foremki z żaroodpornego szkła.
2. Przełożyć połamaną czekoladę i masło do miski, ustawić miskę na rondelku z gotująca się wodą i podgrzewać mieszając, aż masło i czekolada się rozpuszczą.
3. Odstawić do ostudzenia.
4. Utrzeć cukier z jajkami na puszysta masę, dodać esencję waniliowa i wymieszać.
5. Dodać czekoladę z masłem do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.
6. Przesiać do masy mąkę z solą i delikatnie wymieszać.
7. Przełożyć ciasto do przygotowanych foremek, a następnie piec 8 min w uprzednio nagrzanym do 220 st piekarniku.

** Podawać gorące z lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation