Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

SERNIK Z JAGODAMI I KRATKĄ

Składniki:
CIASTO KRUCHE:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła, zimnego
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie ma konieczności dodawania, ale ciasto jest pulchniejsze)

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3.
4. Większą część (2/3 ciasta) rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód formy i wyrównać.
5. Pozostałą część ciasta (1/3) włożyć z powrotem do lodówki.
6. Podpiec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, na jasnozłoty kolor.


MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 600 g jagód lub borówki amerykańskiej

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik urośnie, a potem opadnie).
3. Na podpieczony spód przelać masę serową, wyrównać, następnie na górę wysypać 2/3 przygotowanych jagód.
4. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 minut.
5. Po tym czasie otworzyć piekarnik, wyjąć foremkę i na wierzch sernika wysypać równo resztę jagód.
6. Z reszty odłożonego kruchego ciasta (1/3) zrobić wałeczki i wyłożyć na masę serową w postaci kratki.
7. Zwiększyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 30 - 35 minut, do zezłocenia.
8. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta.
9. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
10. Schłodzić przez noc w lodówce.
11. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation