Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego*
- 3/4 szklanki dobrego kakao w proszku
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 4 jajka, roztrzepane
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki soku jabłkowego
- 3 szklanki startej cukinii (ja użyłam jednej, bardzo dużej, wyszły prawie 4 szklanki)

* opcjonalnie można użyć 1 1/2 szklanki białego cukru

POLEWA:
- 200g dobrej gorzkiej czekolady
- 200g gęstej śmietanki


PRZYGOTOWANIE:
1. Piec nagrzać do temperatury 170′C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do większej miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kakao. Wymieszać z cukrem.
3. Wlać jajka, olej i sok, powoli dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, wymieszać równomiernie.
4. Całość przełożyć do blaszki, wyrównać.
5. Piec ok 50 min (do czystego patyczka) – ja piekłam 45min
6. Śmietankę zagotować w rondelku, czekoladę posiekać.
7. Rondelek zdjąć z ognia, wsypać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
8. Schłodzić do temperatury pokojowej.
9. Posmarować wystudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation