Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

TORT STRACCIATELLA Z MALINAMI

Składniki NA CIASTO:
- 5 jajek
- 250 g jasnego brązowego cukru
- 75 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 50 g kakao
- 60 ml mocnej kawy
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mleka
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

** Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. W niedużym garnuszku roztopić masło.
2. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.
3. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.
4. W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.
5. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.
6. W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z brązowym cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką do ubijania białek).
7. Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować.
8. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.
9. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
10. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać.
11. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka.
12. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.


MASA ŚMIETANKOWA STRACCIATELLA Z MALINAMi:
- 600 ml śmietany kremówki, schlodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
- ok. 700 g malin

PRZYGOTOWANIE:
1. Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder.
2. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać.
3. Dodać czekoladę i wymieszać.


DODATKOWO:

- 1 szklanka mocnej herbaty
- 50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach

PRZYGOTOWANIE:
1. Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze.
2. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat).
3. Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny
4. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3).
5. Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą.
6. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3).
7. Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.

** Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation