Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ
[na forme prostokatna 20 cm x 30 cm]

Składniki:
- 200 g białej czekolady
- 500 g sera quark
- 750 g serka kremowego, np. Philadelphia
- 240 g cukru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 30 ml śmietanki słodkiej, min. 30 % tłuszczu
- 2 łyżki soku z świeżo wyciśniętej cytryny
- 2-3 łyżki maki pszennej lub budyniu

DODATKOWO:
- około 200-250 g brzoskwiń z puszki, odsączonych i pokrojonych drobno. (owoce można przygotować na noc przed pieczeniem. Muszą być bardzo dokładnie odsączone z syropu)
- 3 łyżki maki
- 3 łyżki cukru
- łyżka masła schłodzonego


PRZYGOTOWANIE:
1. Ser łączymy za pomocą blendera lub zwykłego miksera, dodajemy cukier, sok z cytryny, mąkę.
2. Do małego garnuszka o mocnym dnie wkładamy połamaną na malutkie kawałki białą czekoladę i łączymy ze śmietanką.
3. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na najniższej mocy.
4. Po rozpuszczeniu (ale nie zagotowaniu) mieszamy czekoladę tak aby była gładka i nieco ostygła.
5. Taka lekko przestudzona czekoladę łączymy z masą serową.
6. Miksujemy do całkowitego połączenia.
7. Dodajemy aromat.
8. Wbijamy do masy po jednym jajku i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
9. Piekarnik nagrzewamy do 150C.
10. Formę wykładamy papierem do pieczenia (20 cm x 30 cm).
11. Niewielką cześć pokrojonych i dobrze odsączonych brzoskwi dodajemy do masy serowej, mieszamy szpatułką.
12. Masę wylewamy do formy.
13. Na wierzch wykładamy kawałki odsączonych owoców, dosyć drobno pokrojonych.
14. Można przygotować KRUSZONKĘ: 3 łyżki maki, 3 łyżki cukru, nieco czubata łyżka masła schłodzonego- składniki zagniatamy tak by utworzyły kule, następnie rozkruszamy na piasek. 15.
15. Kruszonką posypujemy sernik.
16. Pieczemy około 1h 30 minut.
17. Sernik studzimy przez około godzinę w wyłączonym piekarniku (z uchylonymi drzwiczkami) następnie wyciągamy formę, wstawiamy do lodówki na około 12 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation