Kuchnia

desery (ciasta + babeczki)

MUFFINKI OWSIANE Z JABŁKIEM I BAKALIAMI

Składniki:
SUCHE:
- 250 g mąki
- 50 g płatków owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 jabłko
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- garść rodzynek
- 3 łyżki słonecznika
- łyżka siemienia lnianego

MOKRE:
- 2 jaja
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 3 łyżki płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki suche: Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki. Orzechy i migdały siekamy. Wszystkie składniki suche mieszamy w misce łącznie z jabłkiem i orzechami.
2. Składniki mokre: W drugiej misce łączymy składniki mokre krótko ubijając.
3. Składniki mokre przelewamy do suchych i krótko mieszamy do połączenia się składników, mogą pozostać grudki (nie należy zbyt długo mieszać ciasta, bo muffinki wyjdą suche i zbite).
4. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation