Kuchnia

śniadanka kolacyjki

PLACKI Z JAGODAMI Z MĄKI RYŻOWEJ

SKŁADNIKI OK. 16 SZTUK
400 ml mleka kokosowego
2 jajka
3 łyżki cukru lub cukru pudru
szczypta soli
1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g jagód
DODATKI:
świeże jagody
np. cukier puder, posłodzona gęsta śmietana 12% lub ubita schłodzona śmietanka zebrana z mleka kokosowego, syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE
Całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym wlać do garnka i trochę podgrzać aby stało się jednolite i płynne. Przelać do miski.
Dodać jajka i wymieszać rózgą lub trzepaczką razem z cukrem, solą, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 2 łyżki ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 3 sztuki). Placki smażyć na średnim lub umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą lekko zrumienione od spodu (około 2 minuty).
Wówczas przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym. Podawać ze świeżymi jagodami oraz innymi dodatkami.

WSKAZÓWKI
Placki z jagodami można zrobić w tradycyjnej wersji z jogurtem i mąką pszenną z tego przepisu na PLACKI Z TRUSKAWKAMI (jagody możemy wmieszać od razu w ciasto).
Placki z jagodami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation