Kuchnia

śniadanka kolacyjki

Placuszki z ricotty

Składniki:
250 g sera ricotta
0,5 szklanki mleka (125 ml)
2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki (100g)
2 łyżki masła lub oleju z orzeszków ziemnych do smażenia

PRZYGOTOWANIE
Potrzebujemy dwóch naczyń. W jednym musimy zmiksować ricottę, żółtka, sól i mleko. W drugim ubijamy pianę z białek. Do zmiksowanej masy serowej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem. Wyłączamy mikser. Dodajemy do masy połowę piany z białek i mieszamy łyżką. Gdy będzie puszysta dodajemy resztę.
Patelnię smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka (jeśli go nie mamy możemy maczać w tłuszczu papierowy ręcznik). Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce masy i smażymy placki przez ok 1 minutę z każdej strony. Placuszki z ricotty podajemy z owocami (Nigella poleca truskawki). Możemy też polać je syropem klonowym, miodem lub dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation