Kuchnia

śniadanka kolacyjki

OMLETY NA SŁODKO
SKŁADNIKI :
4 duże jajka
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
odrobina masła do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy mikserem z szczyptą soli na puch, dalej ubijając dodajemy cukier i żółtka. Zmniejszamy obroty robota i wsypujemy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Rozgrzewamy patelnię, na widelec nadziewamy kawałek masła i szybko smarujemy dno i boki patelni. Wykładamy po małej chochelce ciasta, zmniejszamy ogień i smażymy omlety przez około 3-4 minuty na małym ogniu, z obu stron, uważając aby się nie spiekły. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Omlety podałam polane czekoladą, bananem i brzoskwinką. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation