Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy:
Hummus dyniowy z wędzoną papryką

Składniki:
•1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej
•3/4 szklanki tahiny
•1 ząbek czosnku
•2 łyżeczki ostrej papryki
•1 łyżeczka słodkiej papryki
•sok z 1/2 - 1 cytryny
•szczypta soli
•1 szklanka purée z pieczonej dyni, przygotowanego jak powyżej
•1/4 - 1/2 zimnej wody

Przygotowanie:
1.Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić, opłukać i zalać świeżą wodą bez soli. Gotować na średnim ogniu przez około 60 minut, uważając na kipiącą białą pianę - cieciorka będzie gotowa, kiedy ziarenko po naciśnięciu palcami będzie się rozchodzić i będzie maślane w środku.
2.Ugotowaną ciecierzycę należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie, dodać tahinę, czosnek, sok z cytryny, przyprawy oraz szczyptę soli i wszystko utrzeć ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale gładką masę.
3.Kiedy pasta będzie bez grudek dodać purée z dyni i ponownie zmiksować, na koniec dodając stopniowo wodę - jeśli użyliście dyni Hokkaido potrzebne wam będzie nawet około 1/2 szklanki wody, jeśli wybraliście bardziej wodnistą dynię wystarczą 2 - 4 łyżki.
4.Doprawić do smaku solą lub większą ilością ostrej papryki, podawać z pieczywem lub warzywami obsypany wędzoną papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation