Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy
Pasta z ciecierzycy z czerwoną cebulą w occie balsamicznym i z suszonymi pomidorami

Składniki:
•puszka ciecierzycy
•pół dużej czerwonej cebuli
•dwie łyżki octu balsamicznej
•100 ml oliwy + klika łyżek
•4 suszone pomidory
•mała garstka liści świeżej bazylia i świeżego rozmarynu
•mały ząbek czosnku
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Ciecierzycę dokładnie opłukać. Cebulę pokroić w pióra, na małej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać cebulę. Podsmażać na małym ogniu przez około 3 minuty, aż zmięknie. Wtedy dodać ocet balsamiczny i dusić wszystko przez kolejne 4-5 minut.
2.Ciecierzycę, uduszoną cebulę, suszone pomidory ząbek czosnku, bazylię i rozmaryn przełożyć do miseczki. Wszystko dokładnie wymieszać, zalać oliwą i zblendować na gładki krem. Na koniec doprawić solą i pieprzem, można też posypać jeszcze kilkoma listkami bazylii lub plasterkami suszonych pomidorów. Tadam, gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation