Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem

Składniki:
•3 czerwone papryki
•1,5 łyżki soku z cytryny
•kawałek imbiru o długości około 2 cm
•płaska łyżka masła orzechowego
•płaska łyżeczka sosu sojowego
•mała szczypta chili

Przygotowanie:
1.Papryki pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ułożyć je miąższem do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową, skropić obficie oliwą i piec przez 20-30 minut. Powinny być bardzo miękkie i lekko przypalone od spodu.
2.Gorące papryki przełożyć do strunowego woreczka, zamknąć go i odstawić na 10 minut, po tym czasie energicznie potrząsać woreczkiem i pocierać o siebie paprykami. Oddzieloną od papryk skórkę wyrzucić, resztę obrać ręcznie.
3.Miękkie papryki oraz sok z cytryny, imbir, masło orzechowe, sos sojowy i chili przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładki krem. Ja zjadam pastę niemal od razu na kanapkach albo z grillowanymi warzywami, ale można też przełożyć ją do czystego słoiczka i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation