Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy: Hummus miso

Składniki:
•1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
•1/2 szklanki tahiny
•2 łyżki jasnej pasty miso
•1/2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
•4 łyżki soku z cytryny
•2 ząbki czosnku
•sól
•1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody
•do podania: oliwa, szczypiorek oraz prażony sezam

Przygotowanie:
1.Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić i gotować do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie przez 1- 2 godziny do czasu, aż będzie bardzo miękka i zacznie się lekko rozpadać.
2.Tak ugotowaną ciecierzycę odcedzić, przelać świeżą wodą i przełożyć do dużej miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza wodą i wszystko zblendować przy pomocy blendera na gładką, bardzo gęstą pastę.
3.Następnie stopniowo dodawać wodę do czasu, aż hummus nabierze puszystej konsystencji. W międzyczasie spróbować i doprawić do smaku solą.
4.Gotowy hummus przełożyć do miseczki, oblać oliwą i obsypać mnóstwem posiekanego szczypiorku oraz uprażonym sezamem. Przechowywać w lodówce do 7 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation