Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy: Pasta z czarnej fasoli

Składniki:
•1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
•1 cebulka czerwona
•2 ząbki czosnku
•1 łyżeczka słodkiej papryki
•1/2 łyżeczki chili
•1/2 łyżeczki kuminu
•sok z połówki limonki
•mały pęczek kolendry/ 1/2 szklanki liści kolendry
•sól
•kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:
1.Cebulę pokroić w pióra, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, podsmażać przez 1 - 2 minuty. Następnie dodać czosnek i przyprawy, wymieszać i smażyć kolejną minutę.
2.Podsmażoną cebulę wraz z przyprawami i czosnkiem połączyć z resztą składników w naczyniu blendera i wszystko zmiksować na gładką pastę, ja użyłam Thermomixa. Doprawić do smaku solą, przechowywać w lodówce do tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation