Kuchnia

Do chleba

jadłonomia · roślinne przepisy: Wegański twarożek
Wegański twarożek

Składniki:
•1 szklanka orzechów nerkowca, namoczonych przez noc w wodzie
•1/4 szklanki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
•1/4 - 1/3 szklanki wody z ogórków kiszonych
•1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
•1 - 2 łyżki soku z cytryny
•1/2 ząbka czosnku
•sól i czarny pieprz
•5 rzodkiewek
•1 cebulka dymka
•garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
1.Odcedzić namoczonego orzechy. Przełożyć do kubeczka blendera, dodać wszystkie składniki poza rzodkiewką i ziołami, a następnie rozpocząć blendowanie. Co jakiś czas skrobać ze ścianek i blendować znowu do momentu, aż uzyskamy gładki krem.
2.Posiekać rzodkiewki, dymkę i szczypiorek w drobną kostkę i wmieszać w twarożek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić na godzinę do lodówki.

Porady:
•Podstawą wegańskiego twarożku są dwa składniki – płatki drożdżowe i sok z cytryny. Ten pierwszy dodaje twarożkowi serowego posmaku, ten drugi go zakwasza i zmienia z orzechowej pasty w roślinny serek.
•Zakwaszając twarożek dobrze jest użyć zarówno soku z cytryny jak i wody z ogórków kiszonych. Dzięki temu twarożek jest idealnie zakwaszony, lekko słony i ma wspaniały aromat kopru oraz czosnku. Jeśli nie macie jednak pod ręką kiszonych ogórków dodajcie więcej soku z cytryny.
•Jeśli tuż po przygotowaniu twarożek będzie lekko słodki i zbyt orzechowy nie przejmujcie się, po godzinie w lodówce przegryzie się, zakwasi i będzie smakował dokładnie tak, jak powinien.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation