Kuchnia

coś na ząb

Sałatka makaronowa z wędzonym dorszem | Facet i Kuchnia



100 g makaronu
zielenina: roszponka, rukola, liście dowolnej sałaty porwane na niewielkie kawałki
kilka suszonych pomidorów
garść zielonych oliwek
1 wędzony dorsz średniej wielkości
pół cytryny
oliwa extra vergine
glassa balsamiczna Monini

Użyjcie makaronu dowolnego kształtu albo np. kolorowego. Wędzonego dorsza możecie zastąpić trewalem, a nawet makrelą. Najważniejsze, by łatwo było usunąć z ryby ości.

1. Ugotujcie makaron i wystudźcie (można zrobić to dzień wcześniej).

2. Do miski wrzućcie makaron i zieleninę, dodajcie pokrojone pomidory oraz oliwki.

3. Rybę podzielcie na kawałki, jak najdokładniej usuwając ości, a następnie dodajcie ją do sałatki.

4. Przygotujcie dressing na bazie cytryny i oliwy. Całość delikatnie wymieszajcie dłońmi i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation