Kuchnia

coś na ząb

Kawior z bakłażana | DIETA ZDROWYCH KALORII

Ta pasta z bakłażanów jest smacznym dodatkiem do pieczywa. Może też być dipem. Bakłażany zawierają sporo składników mineralnych: potas, fosfor, wapń, żelazo, a także witaminę A, C i witaminy z grupy B. Są niskokaloryczne - 100 g dostarcza około 30 kalorii, są bogate w błonnik.
Potrzebujemy:

bakłażana,
ząbek czosnku,
3 łyżki oliwy,
sok z ½ cytryny,
przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chilly

Bakłażana przecinamy wzdłuż na pół, nakłuwamy skórkę.Miąższ solimy i smarujemy niewielką ilością oliwy. Pieczemy na brązowo z każdej strony. Czosnek miksujemy z oliwą, sokiem z cytryny, przyprawami. Miąższ bakłażana wydążamy łyżką. Miksujemy miąższ z sosem z oliwy, czosnku i przypraw. Używam do chleba i bagietek zamiast masła, majonezu i innych sosów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation