Kuchnia

coś na ząb

Kolorowa sałatka ryżowa z wędzoną palią | Facet i Kuchnia



ok. 600 g wędzonej palii (waga ze skórą i szkieletem)
opakowanie (100 g) roszponki
150 g ryżu tricolore (Podravka)
300 g pomidorków koktajlowych
kilka łyżek czarnych oliwek
1 pęczek szczypiorku
pieprz
oliwa extra vergine
sok z połowy cytryny

1. Ugotujcie ryż wg przepisu na opakowaniu, odcedźcie i przepłuczcie go zimną wodą. Możecie ugotować ryż wcześniej, nawet poprzedniego dnia.

2. W tym czasie, opłuczcie i wysuszcie roszponkę, i przesypcie do salaterki.

3. Dodajcie do roszponki pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki w całości.

4. Z mięsa ryby usuńcie skórę i ości, podzielcie ją na mniejsze kawałki i dodajcie do sałatki.

5. Posiekajcie szczypiorek i dodajcie do sałatki.

6. Dodajcie do sałatki ryż, wlejcie dressing na bazie soku z cytryny i oliwy, doprawcie pieprzem i wymieszajcie (najlepiej dłońmi).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation