Kuchnia

coś na ząb

Składniki

2 szklanki czarnej soczewicy moczonej przez godzinę w gorącej wodzie
4 szklanki wody
500 g dyni hokkaido
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
1 pęczek jarmużu (5 liści)
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
2 liście laurowe
1,5 łyżeczki wędzonej papryki
3/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek oleju
sól i pieprz

Przygotowanie

Soczewicę odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 30-45 minut.
Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, selera na cienkie plasterki, z jarmużu wycinamy twarde łodygi i kroimy go na małe kawałki, czosnek siekamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i liście laurowe. Dusimy to ok. 10-15 minut.
Dorzucamy czosnek, pomidory i pozostałe przyprawy i dusimy kolejne 10 minut.
Na końcu dodajemy soczewicę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówki

Zamieściłam oryginalny przepis, ale ja mam do niego drobne uwagi :). Z moich doświadczeń wynika, że soczewica czarna nie wymaga namaczania i gotowania aż 45 minut. Radzę na to uważać, bo według mnie przygotowywana według tego przepisu wychodzi rozgotowana.

Autor przepisu Marta Dymek "Jadłonomia"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation