Kuchnia

coś na ząb

Cykoria zapiekana z camembertem - Magazyn Kuchnia

Składniki
3 żółtka
2 cykorie
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
1 camembert
1 pęczek rzodkiewek
10 dag drobno startego ostrego żółtego sera (np. gruyere)
1 szklanka mleka
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Cykorie przekrawamy na pół, wycinamy gorzki środek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do rondelka i obgotowujemy 3-5 minut w niedużej ilości osolonej wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim cykorie. Camembert kroimy w poprzek na plasterki, rzodkiewkę na cienkie talarki - jedno i drugie układamy w naczyniu obok cykorii. Posypujemy tartym żółtym serem. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem i sosem zalewamy cykorie. Zapiekamy w 180°C przez 15-20 minut, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy potrawę szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation