Kuchnia

coś na ząb

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i porami

Składniki (forma do zapiekania ok. 18x30cm):
•ok. 1,5 kg ziemniaków
•ok. 400 gramów łososia
•2 duże pory (biała i jasnozielona część)
•100 gramów serka typu philadelphia
•5 łyżek jogurtu naturalnego
•2 jajka
•garść parmezanu lub innego twardego, dobrze się topiącego sera
•oliwa
•sól
•pieprz czarny
•chili
•oregano
•rozmaryn

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ok.0,5 cm plastry. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i podgotować. Mają zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić. Ziemniaki wyłożyć na durszlak, by dobrze odciekły z wody. Oczyszczone i umyte pory pokroić w cienkie półplasterki. Wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy i dusić do miękkości. Można odrobinę od razu posolić, by puściły wodę lub dodać troszkę wody, którą trzeba ostatecznie całkowicie odparować. Pory doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano. Odstawić. Z łososia zdjąć skórę i pokroić go w niewielką kostkę. Łososia dodać do porów. Serek wymieszać z jogurtem naturalnym oraz jajkami, doprawić odrobiną soli oraz chili. Dodać do porów i łososia i wymieszać. Formę posmarować delikatnie oliwą i ułożyć na zakładkę warstwę plastrów ziemniaków. Ziemniaki oprószyć rozmarynem. Na wierzch wyłożyć masę porowo- łososiową, a na niej ułożyć drugą warstwę ziemniaków. Ziemniaki posmarować leciutko oliwą, oprószyć chili i rozmarynem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec zapiekankę ok. 35 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch zapiekanki parmezanem. Serwować z zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation