Kuchnia

coś na ząb

CEBULOWA ZAPIEKANKA | MiszMasz Kuchenny
Prosta, łatwa i chyba efektowna ( o gustach się nie dyskutuje) . nie wymaga wiele pracy a zawsze wychodzi.

Jedynym minusem jest fakt posiadania ogromnej ilości cebuli w domu :)

Składniki: ( porcja jest dla osób 4 – są to 4 osobne zapiekanki w małych naczyniach żaroodpornych)

Cebula ( sztuk 13 białej cebuli, 8 sztuk czerwonej, 2 czosnkowe i 4 małe szalotki)

3 pomidory (duże)

3 duże ząbki czosnku

parmezan ( ile się da)

ryż ( około 2 szklanki już ugotowanego)

pieprz, sól, łyżeczka szafranu i szczypta rozmarynu.

6 pieczarek

2 jajka

Cebulę obieramy…możemy użyć do tego celu pomocników domowych..bądz znajomych.. i podsmażamy na patelni na łyżce masła ,

kroimy pomidory i smażymy je razem z cebulą oraz wyciśniętym czosnkiem.dodajemy szafran i rozmaryn.

Mieszamy z ryżem i miksujemy do konsystencji śmietany - jeśłi napotkacie opór dodajcie parę łyżek oliwy bądz pół szklanki bulionu.

taką masę przekładamy do naczyń żaroodpornych , posypujemy parmezanem , kładziemy parę kawałków cebuli oraz pieczarek aby się przyrumieniły i pieczemy 15min. po 15 min wbijamy 2 jajka i wkładamy do piekarnika na 3min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation